Contact me +316 4111 0350 or info@sabinevanzeijl.com

Zwanger sporten, hoe doe je dat?

Site Info

Women’s Health Blog

Als fanatieke hardloper trainde Sabine Bartelse – van Zeijl begin dit jaar voor haar derde marathon. Drie dagen voor de start vertelde haar verloskundige dat ze al acht weken zwanger was. Ondanks de goed bedoelde adviezen van familie en vrienden, meldde zij zich aan de start van de marathon in Rotterdam. Ze is nu op de helft van haar zwangerschapsperiode en heeft er haar missie van gemaakt om fit te blijven én anderen te inspireren met wat er allemaal wél mogelijk is tijdens de zwangerschap.

“Zeven jaar geleden ontmoette ik mijn man die op dat moment al acht marathons op zijn naam had staan. Ik raakte al snel besmet door het hardloopvirus. Na twee jaar wat 10-15km wedstrijden en verschillende trail runs gelopen te hebben, vond ik het de hoogste tijd om dé grote uitdaging aan te gaan in mijn eigen stad; de Rotterdam Marathon. Een leuke bijkomstigheid was een huwelijksaanzoek op de finishlijn. 😛

Sabine_4_e84

Afwisseling in mijn sporttraining

De uitdaging het jaar erop lag niet meer in de afstand maar in snelheid. Na mijn tweede marathon met een nieuw Persoonlijk Record, volgde een paar maanden later de Roparun; de estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs naar Rotterdam voor het goede doel tegen kanker. Naast de hardlooptrainingen zorgde ik altijd voor de afwisseling met andere activiteiten. Zo zocht ik een Personal Trainer op om ook mijn bovenlijf te trainen in de gym, ben ik gaan zwemmen en heb ik de rust gevonden om mij over te geven aan yoga. Daarnaast woon ik in het centrum van de stad, waardoor ik vaak mijn fiets pak om me te verplaatsen. De afwisseling in mijn sporttraining doe ik tot op de dag van vandaag nog steeds.

Sabine3_7e6

Wist je dat…

… sommige vrouwen in de vroege fase van de zwangerschap beter presteren door het zwangerschapshormoon? Het is als het ware natuurlijke doping. Finse en Oost-Duitse vrouwen werden vroeger met opzet zwanger gemaakt om beter te presteren.
Mijn marathontrainingen verliepen gemakkelijker dan ooit 

Het sporten zorgt er bij mij voor dat ik in balans en daardoor een leuker mens ben. Mijn weken zitten nogal vaak volgepropt en daarom is het belangrijk dat ik gezond en fit blijf. Elke week plan ik tijd in om te kunnen sporten. Op zich ook niet gek dat ik in de eerste twee maanden van mijn zwangerschap niet gemerkt heb dat er in mij al een wonder aan het groeien was. Terugkijkend verliepen mijn marathontrainingen gemakkelijker dan ooit. Ik haalde zelfs tijdens een halve marathon voor het eerst mijn man in. 😉

Sabine Bartelse van Zeijl zwanger sportband hardloper

Volgens gynaecoloog en sportarts Luc Baeyens moeten vrouwen overtuigd worden om te sporten tijdens de zwangerschap. Sporten en bewegen zijn belangrijk, omdat het veel positieve effecten heeft op de zwangerschap; minder braakneigingen, een betere bloedsomloop, beter slapen en minder depressie. Door eigen ervaring vind ook ik het een goede ontwikkeling om als zwangere te blijven sporten. Het zou ook goed zijn voor het kind.

De hoogste tijd om verder uit te zoeken hoe je healthy en fit kunt blijven tijdens de zwangerschap 😉 Keep you posted!”

Volgende week staat de 20 weken echo gepland. To be continued… 

Kun je niet wachten? Treur niet en volg Sabine op Instagram!