Contact me +316 4111 0350 or info@sabinevanzeijl.com

Beïnvloedt het sporten de groei van de baby?

Site Info

Women’s Health Blog

Als fanatieke hardloper trainde Sabine Bartelse – van Zeijl begin dit jaar voor haar derde marathon. Drie dagen voor de start vertelde haar verloskundige dat ze al acht weken zwanger was. Ondanks de goedbedoelde adviezen van familie en vrienden, meldde zij zich aan de start van de marathon in Rotterdam. Ze is nu op de helft van haar zwangerschapsperiode en heeft er haar missie van gemaakt om fit te blijven én anderen te inspireren met wat er allemaal wél mogelijk is tijdens de zwangerschap. 

 

Het belangrijke en tegelijk bijzondere moment was daar; de 20 weken echo. Het wordt ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd. Maar dat klinkt iets minder leuk. Kortom dé check om te zien en te horen of er geen lichamelijke afwijkingen zijn bij baby Bartelse. En de grote vraag: groeit de kleine goed ondanks mijn sportactiviteiten.

Met manlief meldde ik mij vorige week bij de verloskundigenpraktijk in Rotterdam West. In de wachtkamer verzamelden zich ook andere stellen, waarvan een vrouw die duidelijk op het laatste eindje liep (ik hoop tenminste dat ze met zo’n buik al heel erg ver was). Nerveuzig ijsbeerde ze over de gang. Ik had het met haar te doen en tegelijkertijd probeerde ik me in te denken hoe ik er straks uit zal zien… Gelukkig word ik al snel uit mijn dag’droom’ gehaald wanneer de SEO-Echoscopiste en verloskundige Suze achter de deur vandaan komt en mijn naam roept.

‘I can’t see it’

Na het negatief beantwoorden van de vragen; heb je gerookt, gedronken, drugs gebruikt de afgelopen periode, trek ik mijn hoge hakken uit waarvan de verloskundige onder de indruk is dat ik ze nog draag. Na mezelf op de bank gehesen te hebben, lig ik heerlijk op mijn rug en trek ik mijn shirt omhoog om mijn buik vrij te maken voor het echoapparaat. Voor ons hangt een heel groot scherm waardoor wij kunnen meekijken naar wat de verloskundige allemaal controleert.

Tijdens het checklijstje dat zij dient af te werken, blijf ik continu vragen stellen omdat ik duidelijk niet zie wat zij zegt te zien. Ik zag even het Rachel-moment uit de Friends scene “I can’t see it” voor me. Gelukkig neemt Suze de tijd om duidelijk uit te leggen waar ik precies naar moet kijken en print ze een hoop foto’s voor de collectie die aan de afzuigkap thuis hangt.

Baby-sabine

Baby Bartelse is gemiddeld

Eindresultaat van het onderzoek: de baby is gemiddeld. In het dagelijks leven houd ik zelf niet echt van ‘gemiddeld’, maar dat blijkt bij baby’s toch wel heel fijn te zijn. Alles gaat dus volgens planning, alles zit eraan en baby Bartelse groeit goed ondanks mijn sterke buikspieren. Om die reden heb ik nu wel met 30 weken een extra echo gepland staan om de groeiontwikkeling van de baby in de gaten te houden. Dus niet uit nood, maar meer voor de zekerheid.

Na de officiële check vraag ik haar of ik nog steeds door kan blijven gaan met mijn sportschema: hardlopen met mijn runningclub VÖRSTIL, baanzwemmen, gymsessies en yoga.

Note: Verloskundige Suze loopt in haar vrije tijd hard, zo heeft ze de Rotterdam Marathon al drie keer getrotseerd en in 2011 zelfs de New Yorkse gelopen. 
    
Volgens haar moet ik vooral doorgaan met wat ik altijd al deed, zolang ik naar mijn lichaam blijf luisteren. Vooral nu moet ik goed aanvoelen wat prettig voelt en wat niet meer gaat moet ik vervangen door een andere workout. Zo adviseerde ze mij, als de buik straks zwaarder is, het hardlopen te vervangen door fietsen. Maar zolang ik geen last heb, kan ik doorgaan met mijn trainingen. De baby zit immers veilig in de buik en profiteert alleen maar mee.

Mijn fitheid (conditie en kracht) zorgt er volgens Suze straks bij de bevalling alleen maar voor dat ik beter kan persen en als baby Bartelse zich meldt, ik er sneller en makkelijker bovenop ga komen. Of dat helemaal waar is, weet ik uiteraard pas na half november maar ik vind het een goede reden om door te gaan met bewegen.

hardlopen-zwanger
Bekend staan als de zwangere marathonvrouw

Na het onderzoek meld ik mij bij een andere verloskundige voor de controle; check van het hartje van de baby, check van het formaat van mijn buik en ik mag weer eens op de weegschaal staan. Terwijl ik mij daarna klaar maak om te vertrekken, vraagt zij mij “Jij was toch degene die onlangs nog een marathon in Rotterdam liep?” Met een grote glimlach knik ik en loop ik het pand uit.

Bijzonder dat ik blijkbaar bekend sta in de praktijk als de zwangere marathonvrouw. In de auto op weg naar huis vraag ik mijzelf af ‘Er zullen toch hopelijk wel meer vrouwen zijn die zichzelf fit houden of gehouden hebben tijdens de zwangerschap? En hoe doen zij dat op hun manier?’ Tijd om met gelijkgestemden het gesprek aan te gaan.

Aankomende week staat een zwangerschapsmassage ingepland en ga ik starten aan het boek ‘Ik ga Relaxed bevallen’ van actrice en presentatrice Georgina Kwakye dat gaat over hypnobirthing en mindfulness (bevallings)technieken.

Kun je niet wachten? Treur niet en volg Sabine op Instagram!